Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bude stát sestry a lékaře zase přehlížet, až pomine koronavirus?

Vztah ke zdravotnictví nepostrádá falešnost. Média a politici nás každodenně ujišťují, že bez obětavosti doktorů i sester pandemii těžko zvládneme, na straně druhé klidně dovolí pokračování exodu zdravotníků do cizích států.

Přitom by to mělo být jednoduché. O ty, kteří stojí v „první linii“ boje proti šíření epidemie koronaviru, by se stát měl odpovídajícím způsobem postarat. Zajistit jim dostatek roušek a respirátorů, dezinfekčních prostředků, směnný provoz zajišťující dostatek odpočinku (v rámci možností) a bezproblémový přístup k zásobování. Místo toho jsou realitou roušky domácí výroby, nedostatek respirátorů, tenčící se zásoby desinfekcí a zvyšující se únava zdravotníků. Výsledek se dá předpokládat. Procento nakažených zdravotníků k celkové populaci neustále roste. Zatímco v půlce března byl každý čtyřicátý nemocný zdravotníkem, koncem měsíce již každý dvacátý a v těchto dnech je z každých 16 infikovaných jeden lékař. Problém je o to větší, že lékař v izolaci samozřejmě s sebou do karantény stahuje minimálně své kolegy, s nimiž přišel pracovně do styku, což znamená, že počet zdravotníků mimo službu bude ve skutečnosti mnohem vyšší. Jednotky intenzivní péče zatím sice stíhají zvládat počet nemocných, (obsazenost JIP alokovaných pro pacienty s COVID 19 je naštěstí zatím na pětině kapacit), ovšem s tím jak bude stoupat počet infikovaných a zároveň se snižovat počet zdravých doktorů a sestřiček, kde je vyloučeno, že nenastane eskalace do španělského, či italského scénáře?

Nerozumím proto, proč ve světle těchto faktů povoluje i nadále česká vláda u tzv. pendlerů ve zdravotnictví možnost dojíždět libovolně za prací v zahraničí. Zdravotníci, kteří se starají o pacienty v Německu a Rakousku jsou osvobozeni od karantény a neplatí pro ně ani povinnost pracovat v těchto zemích minimálně 21 dní. Na naší vládě si tento ústupek vymohla německá a rakouská vláda a ta naše jim ochotně ustoupila. Tudíž  dělník, za normálních okolností pracující na čerstvém vzduchu v početně omezeném kolektivu teď musí sedět doma v karanténě bez možnosti výdělku, zatímco české sestry, lékaři a sociální pracovnice smí takřka bez omezení překračovat hranice, pracovat v rizikových nemocnicích nebo domovech důchodců a riskovat, že onemocní v zemích, kde je koronavir mnohem rozšířenější než u nás, a kde neplatí povinné nošení roušek. Podotýkám, že jen v Bavorsku je počet nakažených lidí pětinásobný v porovnání s celou Českou republikou.

Už to, že vychováváme naše lékaře a sestry pro Německo a Rakousko je trestuhodné, a stejně na pováženou je to, že v tom pokračujeme i v časech pandemie. Platí bohužel, že není dlouhodobá politická vůle řešit problémy našeho zdravotnictví. Ukázalo se to ostatně už na samém počátku po vypuknutí pandemie. Hádky mezi ministrem zdravotnictví a vnitra, o tom odkud kdo přiveze jaké roušky, neschopnost ministerstva zajistit jich pro zdravotníky dostatek. Je-li ministrem zpěvák ze Superstar, můžeme děkovat tomu, že alespoň jeho náměstek svému oboru rozumí.

My to zvládneme. Známé heslo mama Merkel platilo pro miliony imigrantů, bez jména identity,vzdělání a zdravotního stavu. Když se ukázalo, že to Němci nezvládnou, nutili přerozdělovací kvóty celé Evropě. Bez ohledu na své sousedy se Německo pokusí zvládnout i virovou epidemii. My to zvládneme – i s českým zdravotnickým personálem - a co se děje za hranicemi nás zajímat nemusí… Leč můžeme se jim divit? Některé státy se holt snaží své první linie dobře vyzbroj, ber kde ber. A pak jsou státy, které své první řady prostě jen obětovávají… Pokud naše zdravotnictví ve zdraví přežije i tohle všechno, tak mne zajímá, co bude dál. Návrat k praxi před koronavirem totiž nebude udržitelný. 

Autor: Miloš Janeček | středa 8.4.2020 8:09 | karma článku: 18,79 | přečteno: 398x
  • Další články autora

Miloš Janeček

Konkurzy v ČR aneb Na co pštrosa?

Ministr zdravotnictví je ze zákona povinen vypisovat konkurzní řízení na jím přímo řízené organizace.

6.10.2014 v 10:29 | Karma: 11,15 | Přečteno: 389x | Diskuse| Politika

Miloš Janeček

Nekonečný boj s hazardem v Česku?

V naší malebné kotlině, kam přivedl naše předky praotec Čech, dnes žije 10,5mil. obyvatel. V Celé EU, které jsme členy žije kolem 500mil. obyvatel. Přesto skóre v počtu heren a kasin je zcela jasně „pro nás“ zhruba 6,5:1!Podívejme se, jak si vedeme v Evropě v počtu kasin. Bern, Brusel, Helsinky, Oslo po jednom, Varšava 7, Bratislava3 av Praze již v roce 2011 bylo 195 kasin a 1053 heren.

16.9.2014 v 10:50 | Karma: 9,69 | Přečteno: 325x | Diskuse| Politika

Miloš Janeček

Amazon v Brně? Teď už jen těšínská jablíčka…

Amazon do Brna tedy nakonec nepřijde. I když slova ředitele evropské pobočky zněla dost jasně, doufá ještě brněnský primátor, že odpovědné zástupce pobočky tohoto zásilkového giganta nějakým způsobem obměkčí.

24.6.2014 v 9:08 | Karma: 9,89 | Přečteno: 409x | Diskuse| Brno

Miloš Janeček

Hokej bez hazardu? No konečně!

Po olympijské přestávce startuje domácí extraliga. Hraje ji ­ - jak známo - 14 týmů. Třináct z nich nosí loga stavebních firem, finančních ústavů či průmyslových podniků, čtrnáctý se léta nechal kojit penězi z prohraných sázek.

27.2.2014 v 10:08 | Karma: 13,91 | Přečteno: 657x | Diskuse| Brno

Miloš Janeček

Bůček, cigarety a vakcíny

Každý rok podlehne rakovině sedm a půl milionů lidí a dalším dvanácti milionům je tato nemoc diagnostikována. Odhaduje se, že vzniku skoro každého druhého karcinomu lze předejít zdravým životním stylem a dodržováním životosprávy. Abychom nechodili daleko - Češi a Moravané jsou světovými přeborníky na rakovinu tlustého střeva a evropským leaderem v rakovině plic a rakovině ledvin.

4.2.2014 v 10:08 | Karma: 13,19 | Přečteno: 861x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1152x
Prof. MUDr. Miloš Janeček, CSc. je český lékař, ortoped - traumatolog, profesor v oboru chirurgie.

Vystudoval Lékařskou fakultu v Brně. Pracoval jako přednosta kliniky Traumatologie Lékařské fakulty Masarykovy Univerzity, ředitel Úrazové nemocnice Brno či jednatel Nemocnice Boskovice.

V roce 2008 byl zvolen do Senátu Parlamentu ČR, kde se stal předsedou Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku. Sledoval zejména zákony týkající se zdravotnictví a školství.

Je ženatý, má dvě dospělé děti.

 

Seznam rubrik